Lainaa osakeyhtiölle

Ylimääräisen rahoituksen tarve voi tulla vastaan mille tahansa yritykselle, osakeyhtiöt mukaan lukien. Lainaa tarvitaan usein yritystoiminnan alkuinvestointeihin tai yhtiön laajentumista varten. Yleisesti ottaen osakeyhtiön lainanhakuprosessi sujuu samalla tapaa, kun minkä tahansa muunkin yrityksen, mutta osaan rahoitusvaihtoehdoista liittyy kuitenkin sääntöjä, joita esimerkiksi toiminimellä toimivien yritysten ei tarvitse huomioida. Tutustu osakeyhtiöiden rahoitukseen liittyviin sääntöihin ja mahdollisiin lainavaihtoehtoihin tämän artikkelin kautta!

Mikä on osakeyhtiö?

Osakeyhtiö on yritys, jonka omistus jakautuu siirtokelpoisiin määräosiin, eli osakkeisiin ja se on omistajistaan, eli osakkaista, erillinen oikeushenkilö. Toisin sanoen, osakeyhtiön omistajat eivät vastaa yhtiön mahdollisista veloista omalla omaisuudellaan.

Osakeyhtiön osakkeita voi olla usean eri tahon omistuksessa mutta yleensä osakkaat osallistuvat yhtiön toimintaan vain välillisesti. Osakkaat voivat osallistua päätöksentekoon yhtiökokouksissa äänivaltaansa käyttämällä ja se kuinka paljon sanavaltaa osakkaalla on, riippuu heidän omistamiensa osakkeiden määrästä. Käytännössä yhtiön toiminnasta vastaa kuitenkin osakkaiden valitsema hallitus. Hallituksen jäsenten ei tarvitse olla yhtiön osakkaita, ja heidän tehtävänsä on varmistaa, että yhtiön toiminta sujuu osakkaille suotuisalla tavalla.

Osakeyhtiön voi perustaa joko yksi tai useampi henkilö. Jos perustajia on vain yksi, tarvitaan yhtiön hallitukselle kuitenkin vähintään yksi varajäsen. Perustamista varten tulee osakkaiden laatia kirjallinen perustamissopimus, joka allekirjoitetaan kaikkien osallisten tahojen toimesta. Perustamissopimuksesta tulee käydä ilmi:

  • Yhtiön nimi
  • Yhtiön osakkaat ja heidän merkitsemänsä osakkeet
  • Osakkeen hinta ja viimeinen maksupäivä
  • Yhtiön hallituksen jasenet
  • Tilikausi
  • Tilintarkastaja ja varatilintarkastaja
  • Toimitusjohtaja (jos yhtiöllä on toimitusjohtaja)
  • Hallintoneuvoston jäsenet (jos yhtiöllä on hallintoneuvosto)

Lainan hakeminen osakeyhtiölle

Lainan hakeminen osakeyhtiölle ei ole yhtä suoraviivainen prosessi kuin lainan hakeminen toiminimelle. Jos osakeyhtiötä hallinnoi vain yksi henkilö, voi tämä hallituksen jäsen hakea lainaa samalla tavalla kuin toiminimen alla toimiva yrittäjä. Jos yhtiön hallituksessa on useampi henkilö, lainan hakeminen on monimutkaisempaa.

Yhtiön edustus- ja allekirjoitusoikeudet

Koska osakeyhtiön hallitus on yhtiön toimintaa hallinnoiva elin, lainan haussa on huomioitava henkilöt, joilla on yhtiön edustus- ja allekirjoitusoikeus. Usein nämä ovat yhtiön hallituksen jäseniä, mutta hallitus voi myös myöntää edustus- ja allekirjoitusoikeuden muille yhtiön osakkaille. Lainaa ei myönnetä, jos hakijalla ei ole tarvittavia oikeuksia, olivat he hallituksen jäseniä tai eivät.

Henkilötakaajan tarve

Monet rahoittajat vaativat, että osakeyhtiön lainalle löytyy henkilötakaaja. Tämä voi olla yksi tai useampi hallituksen jäsen. Takaaja on henkilökohtaisesti vastuussa lainan takauksesta, jos yhtiö ei suoriudu sovituista maksueristä. Henkilötakaaja vaaditaan usein, kun yhtiön hakema laina on suuri suhteessa yhtiön omaavaan pääomaan tai sen taloudellinen tilanne ei ole lainanantajan näkökulmasta suotuisa.

Reaalivakuus

Joissain tapauksissa takauksena voi toimia reaalivakuus. Tämä tarkoittaa, että yhtiön omistamaa omaisuutta, kuten kiinteistöä tai laitteistoa, sidotaan takaukseksi lainan takaisinmaksua vastaan.

Tarvittavat tiedot lainaa hakiessa

Lainaa hakiessa osakeyhtiön on hyvä varautua tarjoamaan lainantarjoajalle mahdollisimman perusteelliset tiedot yritystoiminnastaan. Tähän liittyy muun muassa edellisvuosien tilinpäätökset, yrityksen luottoluokitus, selkeä suunnitelma lainan käyttötarkoitusta varten, ja liiketoimintasuunnitelma, jos kyseessä on vasta toimintansa aloittanut yritys. Mitä selkeämmän kuvan potentiaalinen lainanantaja saa yritystoiminnasta, sitä todennäköisemmin he harkitsevat myönteisen lainapäätöksen antamista.

Vastaperustetun osakeyhtiön haasteet

Vastaperustetun osakeyhtiön voi olla vaikeampi saada lainaa kuin yhtiön, jolla on ollut yritystoimintaa jo pidemmän aikaa. Lainasummat voivat olla rajoitettuja ja yleensä yritystoimintaa on oltava takana vähintään muutama kuukausi.

Mihin osakeyhtiö tarvitsee lainaa

Mihin osakeyhtiö tarvitsee lainaa?

Osakeyhtiöt hakevat yrityslainaa pitkälti samoihin tarkoituksiin, kun muutkin yritykset. Usein lainaa voidaan tarvita yrityksen perustamisen yhteydessä erilaisia alkuinvestointeja varten. Rahoituksen tarve tulee myös usein ajankohtaiseksi yritystoiminnan laajentuessa ja rahoitusta voidaan kaivata useaan eri käyttötarkoitukseen. Osakeyhtiöt hakevat lainaa muun muassa:

  • Uusien työntekijöiden palkkaamiseen
  • Toimittajille meneviin maksuihin
  • Markkinointiin
  • Myyntituotteiden ja raaka-aineiden ostoon
  • Remontteihin
  • Liike- ja toimitilojen hankkimiseen
  • Rekrytointikustannuksiin
  • Muiden kulujen, kuten verojen maksuun

Mistä osakeyhtiö voi hakea lainaa?

Se mistä lainaa kannattaa osakeyhtiölle hakea riippuu lainan käyttötarkoituksesta ja suuruudesta. Suuremmat investoinnit, kuten uusien toimitilojen tai isojen laitteisto-ostosten kohdalla, voi tarvittava lainasumma olla huomattavasti suurempi, kuin esimerkiksi yhtiön käyttöpääomaan tarvittava laina. Näin ollen näitä kahta eri lainaa ei välttämättä kannata hakea samasta paikasta.

  • Osakeyhtiön yrityslaina pankista: Pankista haettu yrityslaina on perinteisesti ollut yleisin yritysrahoituksen muoto. Pankin tarjoama yrityslaina ei kuitenkaan aina ole joustavin mahdollinen vaihtoehto, ja useimmat pankit vaativat lainattua summaan vastaan jonkinlaisia reaalivakuuksia, jotka pankki voi periä ja muuttaa rahaksi, jos lainan takaisinmaksussa ilmenee ongelmia.Toinen vaihtoehto on henkilötakaaja, mikä tarkoittaa, että joku osakeyhtiön jäsenistä on henkilökohtaisesti vastuussa lainan takaisinmaksusta.

Yrityslainan hakeminen pankista voi myös usein olla muita lainanhakuprosesseja pidempi ja monimutkaisempi. Lainaehdoista voidaan joutua neuvottelemaan useampi viikko ja pankkilaina ei siis todennäköisesti sovi niille lainanhakijoille, jotka etsivät lainaa kiireisellä aikataululla.

Pankista haettu yrityslaina on usein parempi vaihtoehto osakeyhtiölle, joilla on ollut yritystoimintaa jo pidemmän aikaa. Vakiintuneen yritystoiminnan ansiosta yhtiöllä on tarjota pankille tarvittavat todisteet yritystoiminnan kannattavuudesta, ja lainantarve ei todennäköisesti myöskään ole niin kiireinen, ettei suotuisien lainaehtojen neuvotteluun voitaisi käyttää niihin tarvittavaa aikaa.

  • Yrityslainaa rahoitusyhtiöltä: Jos yritykseltä ei löydy pankkilainaan tarvittavia reaalivakuuksia, tai jos pankkien kankea ja pitkäkestoinen lainaprosessi ei houkuta, voi osakeyhtiö hakea lainaa lainamarkkinoilta löytyviltä rahoitusyhtiöiltä. Nämä rahoittajat tarjoavat vakuudettomia yrityslainatuotteita ja niiden hakuprosessi on usein huomattavasti suoraviivaisempi ja nopeampi, kuin perinteisten pankkilainojen kohdalla. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vaikka näitä lainatuotteita mainostetaan vakuudettomina, voivat ne silti vaatia lainaan henkilötakauksen. Vakuudettomien yrityslainojen ehdot, sekä korko- ja lainanhoitomaksut kannattaa myös tarkistaa huolellisesti. Vakuudeton lainatuote on lähes poikkeuksetta vakuudellista lainaa kalliimpi ja varsinkin lainojen todellinen vuosikorko on tärkeää tarkistaa.

Jos rahoitusyhtiöltä haettu yrityslaina kuulostaa sinun yhtiösi toimintaan sopivalta, voit aloittaa lainan etsimisen helposti Arkadia Rahoituksen lainavertailun kautta. Arkadia Rahoitus kilpailuttaa eri lainatuotteet ja etsii sinulle sopivimman vaihtoehdon, nopeasti ja vaivattomasti.

  • Osakkaan laina osakeyhtiölle: Pienempi, tai vasta aloitteleva osakeyhtiö voi hoitaa yritystoiminnan rahoituksen myös osakkaan tarjoaman lainan kautta. Tämä tarkoittaa siis lainaa, jonka yhtiön osakas maksaa omista henkilökohtaisista varoistaan ja perii sitten yritykseltä lainasummaan sopivaa korkoa. Osakkaan tarjoamaan lainaan liittyy kuitenkin tiettyjä ehtoja. Lainan on oltava välttämätön yrityksen toiminnalle, tai muuten lainattu summa katsotaan sijoitukseksi. Myöskin perityn koron määrän tulee olla kohtuullinen tai se voidaan tulkita peitellyksi osingoksi. Usein osakkaan tarjoama laina onkin yritystoiminnan alkutaipaleella olevien osakeyhtiöiden käyttämä rahoitusvaihtoehto ja lainattavat summat ovat tyypillisesti melko pieniä
  • Julkinen rahoitus: Osakeyhtiö voi myös hakea rahoitusta julkisen rahoituksen muodossa. Julkinen rahoitus on yleensä yrityksen kansainvälistymineen tai kehitys- ja kasvuhankkeisiin tarkoitettua rahoitusta ja sitä voi Suomessa hakea muun muassa Business Finland ja Finnveran kautta. Julkinen rahoitus siis rajoittuu usein tiettyä käyttötarkoitusta varten ja sitä hakevan yrityksen on myös täytettävä tietyt rahoitusta tarjoavan tahon asettamat ehdot. Kannattaa myös huomioida, että kuten pankkilainojen kohdalla, julkisen rahoituksen hakuprosessi voi venyä pitkäksi ja se ei siis sovellu pikaisella aikataulualla tehtyyn lainanhakuun.

Yhteenveto

Yrityslainan hakeminen osakeyhtiöllä onnistuu pitkälti samaan tapaan, kun muidenkin yritysten lainanhakuprosessi. Lainaa hakiessa tulee kuitenkin huomioida, kuka yhtiön jäsenistä voi hakea lainaa yhtiötä varten ja tarvitaanko rahoitusta varten mahdollisesti reaalivakuuksia tai henkilötakaaja. Myös julkisen puolen rahoitusvaihtoehdot ja yrityksen osakkaan tarjoamat lainat kannatta tarkistella mahdollisina rahoitusvaihtoehtoina.

Jos etsit vakuudetonta yrityslainaa osakeyhtiöllesi, voit aloittaa lainan etsimien Arkadia Rahoituksen lainavertailun kautta. Lainojen kilpailutus on nopeaa ja helppoa ja voit saada lainatarjouksen sähköpostiisi jo saman päivän aikana.

Hae lainaa yritykselle – nopea, mutkaton, luotettava

Kilpailuta yrityslainat helposti ja löydä paras ratkaisu yrityksesi tarpeisiin. Arkadia Rahoitus auttaa sinua saamaan edulliset yrityslainat nopeasti ja vaivattomasti.

Säästä rahaa ja aikaa Arkadia Rahoituksen avulla

26%
1 2
Lainasumma
Laina-aika
Kuukausierä
211
Aloita lainahakemus
Yrityksen sähköpostiosoite
Yrityksen puhelinnumero
Y-tunnus

Jo yli 200 000 kilpailutettua lainaa

70% saa meiltä tarjouksen

Kuukausierä on laskettu 9,5 % esimerkkikorolla.
Esimerkkilaskelma: Todellinen vuosikorko on 11,21 %, kun lainasumma on 10 000 €, takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 49 € ja esimerkkikorko 9,5 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 12 950 €, eli 210 €/kk.

Nimelliskorko min 4,00 – max 20%. Todellinen vuosikorko min 4,00 – max 38 %. Laina-aika min 1 – max 15 vuotta.

Capitalbox Business Credit Sortter yhteistyö