Arkadia Rahoitus » Ajankohtaista yrittäjälle » Franchising-yritys – mikä se on ja mitä siitä kuuluu tietää?
Franchising-yritys – mikä se on ja mitä siitä kuuluu tietää?

12.3.2025 • 6 min

Tässä artikkelissa
- Mitä franchising tarkoittaa?
- Mitä franchising-yrityksen perustaminen maksaa?
- Franchise yrityksen hyvät ja huonot puolet
- Suomalaisia franchising-yrityksiä
- Miten perustaa franchising-yritys?
- Onko franchising sinulle oikea vaihtoehto?
- Yhteenveto ja usein kysytyt kysymykset
Mitä franchising tarkoittaa?
Franchising juontuu englannin kielestä ja suomeksi käännettynä se tarkoittaa toimilupaa tai edustussopimusta. Franchising-yritys on liiketoimintamalli, jossa yrittäjä saa käyttöönsä valmiin ja valmiiksi testatun konseptin tai liiketoimintamallin suuremmalta yritykseltä. Suurempaa yritystä sanotaan tällaisessa tilanteessa usein franchise-antajaksi.
Franchise-sopimus antaa yrittäjälle mahdollisuuden hyödyntää tunnettua brändiä, valmiita toimintamalleja ja markkinoilla jo kokeiltuja hyödykkeitä ilman, että yrittäjän tarvitsisi rakentaa yritystä alusta asti.
Mitä franchising-yrityksen perustaminen maksaa?
Franchising-yrittäjäksi ryhtyminen vaatii usein merkittäviä alkuinvestointeja sekä jatkuvia maksuja franchising-antajalle. Usein franchise-yrittäjän tulee maksaa franchising-liittymismaksu, joka voi vaihdella muutamista tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin riippuen yrityksen tunnettavuudesta ja toimialasta. Tämän lisäksi yrittäjä maksaa yleensä niin sanottuja rojalteja, jotka joko lasketaan tiettynä prosenttiosuuten liikevaihdosta tai vaihtoehtoisesti koostuvat kiinteistä kuukausimaksuista.
Sen lisäksi franchising-yrittäjän tulee varautua liiketoiminnan peruskustannuksiin, kuten toimitilojen vuokraan, laitteistoihin, varastoon ja henkilöstökuluihin. Esimerkiksi ravintola-alan franchising-yritys voi vaatia suuriakin alkuinvestointeja. Siksi ennen franchising-sopimuksen allekirjoittamista on tärkeää selvittää yrityksen mahdollisia kuluja sekä laatia realistinen budjetti liiketoiminnan alkuvaiheeseen ja sen ylläpitoon.
Edullisen rahoituksen takaaminen vaikuttaa suoraan yrityksesi kuluihin ja mahdollistaa hyvän taloudellisen pohjan. Sen löytäminen voi kuitenkin olla haastavaa ja viedä paljon aikaa, sillä vaihtoehtoja on lukuisia. Arkadia Rahoituksen kautta voit kilpailuttaa yrityslainat ja löytää yrityksellesi edullisen vaihtoehdon. Hakemuksen tekeminen on täysin ilmaista, eikä sinun tarvitse sitoutua mihinkään.
Franchise-yrityksen hyvät ja huonot puolet
Franchising on suosittu tapa laajentaa liiketoimintaa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Franchising mahdollistaa yritystoiminnan aloittamisen matalammalla riskillä, mutta se vaatii usein myös useamman vuoden sitoutumista, franchising-maksuja suuremmalle yritykselle sekä sen asettamia rajoitteita.
Alla olevaan listaan on koottu franchising-yrityksen keskeisimmät hyödyt ja haitat.
Hyödyt
- Valmis liiketoimintamalli
- Sinun ei tarvitse kehittää omaa konseptia, vaan saa käyttöön valmiiksi testatun mallin.
- Tunnettu brändi
- Vahva brändi voi houkutella asiakkaita, mikä voi auttaa etenkin yrittäjyyden alkuvaiheessa.
- Ketjun tuki
- Franchising-antaja tarjoaa koulutusta, markkinointia ja operatiivista tukea.
- Pienempi riski
- Franchising-yrityksen epäonnistumisriski on usein pienempi kuin itsenäisellä yrityksellä.
- Valmiit hankintakanavat
- Olemassaolevat hankinta- ja toimintaketjut sekä logistiikka helpottavat toimintaa.
Haitat
- Franchising-maksut
- Alkuinvestointi ja jatkuvat franchising-maksut voivat olla korkeita.
- Tiukat säännöt ja ohjeistukset
- Yrittäjän täytyy noudattaa franchising-antajan määrittelemiä ohjeita ja rajoituksia. Suuret muutokset liiketoimintaan eivät siis välttämättä ole mahdollisia.
- Pitkäaikainen sopimus
- Yleensä franchising-sopimukset ovat pitkäaikaisia, eikä niistä pääse välttämättä helposti eroon.
- Riippuvuus franchising-antajasta
- Yrittäjän menestys kytkeytyy vahvasti ketjun maineeseen ja toimintaan.
Franchising perustuu yhteistyöhön ja molemminpuoliseen hyötyyn. On siis molempien etu, että yritys menestyy. Kysymys on enemmänkin siitä, millaista yritystoimintaa haluaa lähteä toteuttamaan.
Suomalaisia franchising-yrityksiä
Suomessa toimii useita tunnettuja franchising-yrityksiä eri toimialoilla. Alla oleva taulukko esittelee joitakin tunnetuimpia suomalaisia franchising-yrityksiä.
Yritys | Toimiala | Toimipisteitä Suomessa |
R-kioski | Vähittäiskauppa | Yli 400 |
Kotipizza | Ravintolapalvelut | Yli 300 |
Hesburger | Ravintolapalvelut | Yli 250 |
Subway | Ravintolapalvelut | Yli 150 |
Sp-koti | Asunnonvälitys | Yli 150 |
Instrumentarium | Terveyspalvelut | Yli 100 |
Franchising on erityisen suosittua juuri ravintola- ja vähittäiskauppa-alalla, sillä nämä toimialat hyötyvät tunnetuista brändeistä ja standardoiduista toimintamalleista.
Miten perustaa franchising-yritys?
Ryhtyäksesi franchise-yrittäjäksi, sinun tulee ensimmäiseksi löytää yritys, joka tarjoaa mahdollisuutta franchising-sopimukseen. Franchise-antajia on Suomessa tarjolla useita ja parhaiten mahdollisuuksia franchisingiin voi löytää tunnetuimpien franchise-yritysten verkkosivuilta tai netistä esimerkiksi Yrityspörssin sivuilta.
Voit myös selvittää kiinnostavilta toimialoilta ja yrityksiltä itseltään, olisiko franchise-sopimusta mahdollista tehdä.
Franchising voi tarjoa hyvän mahdollisuuden yrittäjyyden maailmaan. Mikäli sinua innostaa franchising-yrittäjyys, karkeasti ottaen prosessi franchise-yrityksen perustamiseen on seuraavanlainen:
- Tutustu eri franchising-mahdollisuuksiin
- Selvitä, mitkä yritykset soveltuvat parhaiten omaan osaamiseesi ja kiinnostuksen kohteisiisi.
- Ota yhteyttä franchising-antajaan
- Kysy lisätietoja franchising-sopimuksesta, investointivaatimuksista ja tarjolla olevista tukipalveluista.
- Laadi liiketoimintasuunnitelma
- Vaikka liiketoiminnan konsepti onkin valmiina, oma liiketoimintasuunnitelma auttaa hahmottamaan budjetoinnissa sekä saavuttamaan kestävällä pohjalla olevaa menestystä.
- Hanki rahoitus
- Franchising-yrityksen perustaminen vaatii usein pääomaa, jonka voi rahoittaa esimerkiksi yrityslainalla.
- Perehdy yritykseen ja käytä mahdollisuus yrityksen tarjoamaan koulutukseen
- Useimmat yritykset tarjoavat franchise-yrittäjille kattavan perehdytyksen sekä tukevat myös yrittäjyyden aikana.
- Avaa toimipiste ja aloita liiketoiminta
- Tässäkin yritys usein auttaa, esimerkiksi toimipisteen avaamisen ja markkinoinnin suhteen.
Franchise-yrittäjänä ei voi kontrolloida kaikkea, sillä franchise-antajan laatimia rajoitteita on noudatettava. Taataksesi mahdollisimman hyvät mahdollisuudet menestymiselle, kannattaa toimia fiksusti niissä asioissa, joihin voit vaikuttaa. Yleensä paras tapa on vertailla useita vaihtoehtoja ja rahoittaa kulut edullisella yrityslainalla.
Onko franchising sinulle oikea vaihtoehto?
Franchising sopii erityisesti niille, ketkä haluavat yrittäjäksi, mutta eivät välttämättä halua kehittää liiketoimintaa täysin alusta. Franchising tarjoaa valmiin konseptin, mutta vaatii toisaalta myös sitoutumista ja kykyä toimia franchising-antajan ohjeistusten mukaisesti.
Mikäli edellä mainitut kuulostavat hyviltä ja sinulla on kiinnostusta yrittäjyyteen, franchising-yritys voi olla erinomainen tapa ansaita leipänsä. Toisaalta mikäli haluat itsenäisyyttä ja vapautta kehittää omaa brändiäsi ja liiketoimintamalliasi, perinteinen yrittäjyys voi olla parempi vaihtoehto.
Yhteenveto
Suomessa toimii lukuisia franchising-yrityksiä, jotka tarjoavat mahdollisuuden liiketoiminnaan aloittamiseen esimerkiksi ravintola-, vähittäiskauppa- tai palvelualalla. Ennen franchising-sopimuksen allekirjoittamista on tärkeää tutustua huolellisesti sopimusehtoihin, kustannuksiin ja ketjun tarjoamiin etuihin.
Olipa päätöksesi sitten ryhtyä franchise-yrittäjäksi tai perinteisemmän mallin mukaan, rahoitusta tulet mitä luultavimminkin tarvitsemaan. Haluamme auttaa sinua löytämään yrityslainaa mahdollisimman edullisesti, jotta sinulla olisi mahdollisuus saada yrityksesi kukoistamaan. Vertaile eri yrityslainavaihtoehdot lukuisten lainantarjoajien joukosta vaivattomasti ja helposti ilmaisella hakemuksella, sitoutumatta mihinkään.
Usein kysytyt kysymykset
Franchising-yritys harjoittaa liiketoimintamallia, jossa itsenäinen yrittäjä tekee toisen yrityksen kanssa franchise-sopimuksen. Tämä mahdollistaa yrityksen perustamisen valmiiksi testatun mallin pohjalta, mikä vähentää liiketoiminnan riskejä ja tarjoaa yrittäjälle kattavan tuen. Yrittäjä sitoutuu noudattamaan yrityksen toimintamalleja ja maksaa franchising-maksuja.
Kyllä, sillä useimmat franchising-ketjut tarjoavat kattavan koulutuksen ja tukea yrityksen taipaleen aikana. Yrittäjältä vaaditaan kuitenkin sitoutumista, johtamistaitoja sekä kykyä navigoida ja noudattaa yrityksen toimintamalleja.
Sopimuksen purkaminen voi olla hankalaa ja kallista, sillä franchising-antaja voi vaatia sopimussakkoja. Ennen sopimuksen allekirjoittamista on tärkeää ymmärtää kaikki irtautumiseen liittyvät ehdot.
Franchising-yrittäjän tulee noudattaa ketjun toimintamalleja ja maksaa jatkuvia maksuja ketjulle. Lisäksi sopimukset ovat usein pitkäaikaisia, eikä yrittäjällä ole täyttä itsenäisyyttä liiketoiminnan kehittämisessä.
Se riippuu yrittäjän omista tavoitteista sekä mieltymyksistä. Franchising tarjoaa turvallisemman ja valmiin liiketoimintamallin, mutta toisaalta itsenäinen yrittäjä saa enemmän vapautta ja voi kehittää oman brändinsä.
Sopimukset ovat tyypillisesti 5–10 vuoden mittaisia, mutta ne voivat vaihdella ketjun mukaan. Sopimuksen uusiminen riippuu sekä yrittäjän suorituksesta että yrityksen vaatimuksista.