Auto yritykselle

Yrityksen ajoneuvotarpeet voivat vaihdella esimerkiksi toimialan, yrityksen koon tai budjetin mukaan. Olipa kyseessä palvelualan yritys, rakennusliike tai vaikkapa asiakaskäyntejä tekevä yritys, auton hankinta yrityksen nimiin on usein tarpeellinen investointi. 

Lue lisää siitä, kannattaako auto ottaa yrityksen nimiin, miten yrityksen auton verotus toimii ja millainen rahoitusratkaisu sopisi yrityksesi tilanteeseen parhaiten.

Miksi ottaa auto yrityksen nimiin?

Auton hankkiminen yrityksen nimiin tuo monia etuja erityisesti verotuksen ja kirjanpidon näkökulmasta katsoen. Yritykselle hankittu auto on usein tarpeellinen työväline liiketoiminnan kannalta, ja siksi auton kuluja voidaan vähentää verotuksessa. 

Tyypillisiä verotuksessa vähennettäviä auton kuluja ovat auton käytöstä syntyvät kulut, kuten polttoaine, vakuutukset ja huollot. Lue tarkemmin siitä, mitkä kulut lasketaan yrityksen kuluiksi.

Auton ostaminen yritykselle ei ole kuitenkaan aina yksinkertainen päätös ja asiaa harkittaessa kannattaa arvioida usealta eri kantilta.

Auto yrityksen nimiin: vaihtoehdot auton hankintaan

Yritysmuodolla ja auton käyttötarpeella on paljolti vaikutusta siihen, onko yrittäjän järkevää käyttää omaa autoa vai kannattaisiko firmalle ostaa oma auto tai harkita leasing-sopimusta. Seuraavaksi käydään läpi kaksi suosituinta vaihtoehtoja yrityksen auton hankintaan liittyen.

Osamaksulla auto yritykselle

Osamaksu on järkevä tapa hankkia auto yrityksen käyttöön. Se sopii erityisesti tilanteisiin, joissa yritys haluaa auton omistukseensa, mutta ei halua maksaa koko hintaa kerralla. 

Osamaksun edut:

  • Mahdollistaa auton omistamisen ilman suurta kertamaksua
    • Yritys voi hankkia auton käyttöönsä ja jakaa maksut pienempiin eriin.
  • Verovähennyskelpoiset kulut
    • Osamaksulla hankitun auton kustannukset voidaan yleensä vähentää yrityksen verotuksessa.
  • Auto toimii vakuutena
    • Usein erillistä vakuutta ei tarvita, sillä auto itsessään riittää osamaksusopimuksen vakuudeksi.
  • Joustavuus yrityksen kassavirralle
    • Osamaksu mahdollistaa investoinnin ilman, että yrityksen kassavaroja sitoutetaan kerralla suureen ostokseen.

Osamaksulla auton ostaminen autoliikkeestä voi olla kalliimpaa kuin vakuudettoman autolainan ottaminen ja auton ostaminen käteisellä. On myös tärkeää huomata, että osamaksun korot ja kulut voivat olla korkeammat kuin kilpailutetussa vakuudettomassa lainassa. 

Lisäksi on hyvä tiedostaa, että autoliikkeen osamaksussa auto on rahoitusyhtiön nimissä, kunnes kaikki maksuerät on maksettu. Lainalla ostettu auto sen sijaan siirtyy heti yrityksen nimiin, jolloin sen voi esimerkiksi myydä tai viedä ulkomaille helpommin.

Ennen päätöksen tekemistä onkin syytä vertailla huolellisesti eri rahoitusvaihtoehtoja ja laskea niiden kokonaiskustannukset. Arkadia Rahoituksen avulla voit kilpailuttaa jopa 35 rahoituslaitosta saadaksesi mahdollisimman edullisen lainan.

Mitä leasing auto maksaa yritykselle?

Leasing on toinen suosittu vaihtoehto yrityksille, jotka arvostavat ennustettavuutta ja vaivattomuutta. Leasing-auton kulut yritykselle koostuvat kuukausimaksusta, joka sisältää yleensä auton käytön, huollot ja mahdollisesti vakuutukset.

Leasing-sopimukset ovat tyypillisesti rahoitusleasing- tai käyttöleasing-sopimuksia. Käyttöleasingissä voit lunastaa sopimuksen jälkeen auton yritykselle ja rahoitusleasing puolestaan muistuttaa pitkälti osamaksusopimusta eli auto siirtyy automaattisesti yritykselle maksuerien jälkeen. Leasing-sopimus kestää yleensä kahdesta neljään vuoteen.

Leasing-sopimuksen etuja:

  • Ei vaadi suurta alkuinvestointia
  • Ennakoitavat kuukausikustannukset
  • Sisältää yleensä huolto- ja korjauspalvelut
  • Mahdollisuus vaihtaa auto uudempaan leasing-kauden päättyessä

Leasing-auton tapauksessa auton kulut voidaan laittaa kirjanpitoon yrityksen kuluina. Mikäli autoa käytetään yksityisajoon, ne tulee vähentää kuluista ajopäiväkirjan mukaan. 

Leasing-auto yritykselle saattaa siis olla helppo ja vaivaton tapa valjastaa auto yrityksen käyttöön, mutta se ei välttämättä aina ole edullisinta. Toisaalta esimerkiksi vakuutukset ja huollot kuuluvat sopimuksen piiriin ja vältät aikaa vieviä paperitöitä.

Autorahoitus yritykselle

Uuden auton hankinta yrityksellesi on merkittävä taloudellinen päätös, joten tarpeisiisi sopivan rahoitusvaihtoehdon löytäminen on tärkeää. Auton rahoittaminen voi tulla helposti kalliiksi rahoituksen ehdoista riippuen. Lainantarjoajia on paljon, joten vaihtoehtojen vertailu vie arvokasta aikaa ja on usein varsin työlästä.

Tästä syystä haluamme auttaa sinua vertailemaan ja hakemaan autorahoitusta helposti verkossa palvelumme kautta. Hakemuksen täyttäminen on täysin ilmaista, eikä se sido sinua mihinkään. 

Arkadia Rahoituksen kautta löydät edullisimman ja kriteereihisi sopivan autorahoituksen, sillä palvelumme avulla kilpailutat yli 35 pankin ja rahoituslaitoksen tarjoamat vaihtoehdot. Hae autorahoitusta yritykselle tästä.

Alvittoman auton osto yritykselle

Yrityksen on mahdollista vähentää auton hankintaan ja käyttöön liittyvä arvonlisävero, jos auto on yrityksen käytössä eikä sillä ajeta lainkaan yksityisajoja. Poikkeuksena ovat esimerkiksi vuokra-autot, taksit sekä kuorma- ja pakettiautot, joiden osalta ALV-vähennykset voi tehdä siltä osin kuin autoa käytetään yritystoiminnassa.

Henkilöautojen kohdalla ALV-vähennys on mahdollinen myös siinä tapauksessa, jos autoa käytetään ainoastaan ajo-opetukseen, ammatilliseen henkilökuljetukseen tai se on hankittu myynti- tai vuokraustarkoitukseen.

Käytettyjen auton tapauksissa on tärkeää huomata, että kaikki käytetyt autot eivät ole ALV-vähennyskelpoisia. Mikäli auto on ollut yksityisomistuksessa, siihen ei voida tehdä ALV-vähennyksiä, sillä sen verotus hoidetaan marginaaliveron kautta. Jos taas auto on ollut vain yrityksen omistuksessa, se on ALV-vähennyskelpoinen.

Yrityksen auton verotus

Yrityksen auton verotus määräytyy sen mukaan, onko auto yrityksen vai yksityishenkilön nimissä ja miten sitä käytetään. Yrityksen auton verotukseen liittyvät keskeiset kohdat:

  • Toiminimiyrittäjät:
    • 50 prosentin sääntö: Jos yli puolet auton vuosittaisista ajokilometreistä liittyy työajoihin, auto katsotaan elinkeinovarallisuudeksi. Tällöin kaikki kulut (polttoaine, huollot jne.) voidaan vähentää yrityksen kirjanpidossa, ja yksityisajojen osuus vähennetään veroilmoituksessa.
    • Jos yli puolet ajokilometreistä on yksityisajoja, auto luokitellaan yksityisomaisuudeksi. Tällöin yrittäjä voi vähentää työajojen kustannuksia joko todellisten kulujen perusteella tai kilometrikorvauksella.
  • Osakeyhtiö:
    • Yrittäjä voi valita, rekisteröidäänkö auto yrityksen vai henkilökohtaisiin nimiin.
    • Jos auto on henkilökohtaisessa omistuksessa, yrittäjä voi laskuttaa yritykseltä verovapaita kilometrikorvauksia työajoista.
    • Jos auto on yrityksen nimissä, syntyy autoetu, joka on veronalainen tulo.
  • Autoedun arvon määräytyminen:
    • Autoedun arvo riippuu auton mallista, iästä, varusteista ja yksityisajojen määrästä.
    • Verohallinto määrittelee vuosittain autoedun laskentasäännöt ja korvaukset, joita voi arvioida autoetulaskurilla.

Auto yrityksen kirjanpidossa

Kuten edellä todettiin, jos yli puolet auton vuosittaisista ajokilometreistä liittyy työajoihin, auto katsotaan elinkeinovarallisuudeksi. Tällöin, kaikki auton kulut, kuten polttoaineet, vakuutukset, huollot ja poistot, kirjataan yrityksen kirjanpitoon. 

Jos autoa käytetään myös yksityisajoihin, on pidettävä ajopäiväkirjaa yksityisajojen osuuden erottamiseksi, sillä yksityisajoja ei voida vähentää yrityksen verotuksessa. Ajopäiväkirjaan on merkittävä matkojen alku- ja loppupisteet, ajankohdat, matkan tarkoitus ja pituus, matkamittarin lukemat sekä kuljettajan tiedot.

Jos auto on yksityishenkilön omistuksessa ja sitä käytetään yritystoiminnassa, yrittäjä voi laskuttaa yritykseltä verovapaita kilometrikorvauksia työajoistaan. Tällöin auton kuluja ei kirjata yrityksen kirjanpitoon. On silti kuitenkin tärkeää pitää ajopäiväkirjaa tässäkin tapauksessa, jotta työajot voidaan todentaa tarvittaessa.

Auto yritykselle ja sen käyttö liiketoiminnassa

Auto on monille yrityksille olennainen työkalu, joka tehostaa päivittäistä toimintaa ja mahdollistaa joustavan liikkumisen. Alle on koottu kolme tärppiä siitä, miten yrityksen investointi autoon voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti.

1. Säästöä verovähennyksillä

Auton hankinta yritykselle mahdollistaa monien kulujen vähentämisen verotuksessa. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Polttoainekulut.
  • Huolto- ja korjauskulut.
  • Vakuutukset.
  • Pysäköintimaksut.

2. Yhteinen auto yrityksen tarpeisiin

Yritykselle hankittu auto voi palvella useampaa työntekijää, mikä tekee siitä kustannustehokkaan ratkaisun. Yhteinen auto yrityksen työntekijöille voidaan varustaa esimerkiksi kilometrikohtaisella käyttökorvauksella tai luontoisetuna.

3. Auto yritykselle osamaksulla vai leasingilla?

Yrityksen kannattaa punnita sitä, kumpi vaihtoehto on sille järkevämpi. Päätöksen tekeminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Taulukko kokoaa keskeiset erot näiden vaihtoehtojen välillä, joka helpottaa oikean päätöksen tekemistä.

OminaisuusOsamaksuLeasing
OmistajuusAuto siirtyy yrityksen nimiin maksuerien jälkeenAuto leasingyhtiön omistuksessa, mutta käyttöoikeus yrityksellä sopimuskauden ajan
AlkuinvestointiVaatii usein käsirahan tai suuremman alkumaksunEi vaadi suurta alkuinvestointia; kuukausimaksut kattavat auton käytön
VerotusKulut (esim. korot, huollot) voidaan vähentää verotuksessaKuukausimaksut ja mahdolliset lisäpalvelut voidaan vähentää kirjanpidossa yrityksen kuluina
Vakuutukset ja huollotYrityksen vastuullaUsein sisältyvät sopimukseen
Sopimuksen päättyessäAuto on yrityksen omaisuutta ja voidaan myydä tai siirtää eteenpäin.Sopimuksen päättyessä auto palautetaan tai voidaan lunastaa, riippuen sopimusehdoista
Sopimuksen kestoPidempi aikahorisontti, riippuu maksuaikataulusta.Sopimuskausi yleensä 2–4 vuotta
KokonaiskustannuksetRiippuu koroista ja lisäkuluista: saattaa olla edullisempi pitkällä aikavälillä.Selkeä kuukausikustannus, mutta voi olla kalliimpi pitkällä aikavälillä.

Yhteenveto

Auto yrityksen nimiin voi olla kannattava valinta, sillä se tuo verotuksellisia etuja ja mahdollistaa auton kulujen vähentämisen, kuten polttoaineen, vakuutukset ja huollot. Auto voidaan hankkia joko osamaksulla tai leasingilla, jotka molemmat tarjoavat etuja ja haasteita riippuen yrityksen tarpeista. Valintaa tehdessä kannattaa vertailla rahoitusvaihtoehtoja. Arkadia Rahoituksen avulla voit kilpailuttaa rahoitusvaihtoehdot helposti ja löytää parhaan ratkaisun yrityksesi tarpeisiin.

Kannattaako auto hankkia yrityksen nimiin?

Yrityksen nimiin hankkiminen kannattaa, jos autoa käytetään pääasiassa työajoihin, jolloin sen kustannukset voidaan vähentää verotuksessa.

Voiko yrityksen autoa käyttää yksityisajoihin?

Kyllä, mutta yksityisajojen osuus tulee erotella ajopäiväkirjassa ja vähentää yrityksen kuluista verotuksessa.

Miten leasing-sopimus eroaa osamaksusta?

Leasingissä auto pysyy leasingyhtiön omistuksessa sopimuskauden ajan, kun taas osamaksussa auto siirtyy yrityksen omistukseen maksuerien päätyttyä.

Onko leasing-auto aina halvempi vaihtoehto?

Ei välttämättä. Leasing-sopimus tuo vaivattomuutta ja ennustettavuutta, mutta pitkällä aikavälillä osamaksu voi olla kustannustehokkaampi.

Edullinen luotto – nopea, mutkaton, luotettava

Arkadia Rahoituksen avulla voit vertailla useiden lainanantajien tarjouksia ilman sitoumusta ja täysin veloituksetta. Tämä antaa sinulle kattavan katsauksen lainavaihtoehdoistasi ja antaa sinun valita parhaan tarjouksen.

Täytä lomake nyt ja vertaa korkoja jopa yli 35 pankissa – läpinäkyvästi ja nopeasti.


Palvelu on maksuton

Lainasumma
Laina-aika
Kuukausierä
211
Aloita lainahakemus
Sähköpostiosoite
Puhelinnumero

Jo yli 240 000 kilpailutettua lainaa

70% saa meiltä tarjouksen

Kuukausierä on laskettu 9,5 % esimerkkikorolla.
Esimerkkilaskelma: Todellinen vuosikorko on 11,21 %, kun lainasumma on 10 000 €, takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 49 € ja esimerkkikorko 9,5 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 12 950 €, eli 210 €/kk.

Nimelliskorko min 4,00 – max 20%. Todellinen vuosikorko min 4,00 – max 38 %. Laina-aika min 1 – max 20 vuotta.

Rahalaitos yhteistyö Axolaina yhteistyö Omalaina.fi yhteistyö Rahoitu.fi yhteistyö Zmarta yhteistyö Sortter yhteistyö