yrittäjän tuet

Yrittäjänä työskentely tuo vapautta, mutta vapauden mukana myös vastuuta. Monet yrittäjät kokevat, että yritystoiminnan keskeyttäminen edes hetkeksi on vaikeaa, sillä asiakkaat, laskut ja liiketoiminnan pyörittäminen vaativat jatkuvaa huomiota. Tästä huolimatta lomailu on yrittäjälle vähintään yhtä tärkeää kuin palkansaajalle, sillä se auttaa jaksamaan, kehittämään liiketoimintaa pitkäjänteisesti ja kestävällä pohjalla. Kun akkuja pääsee lataamaan kunnolla lomalla, työskentely muuttuu tehokkaammaksi ja mielekkäämmäksi.

Miten yrittäjä voi sitten suunnitella lomansa ja mitä taloudellisia sekä käytännön asioita on hyvä huomioida ennen loman ottamista? Näihin sekä muihin sinua askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen tässä blogissa.

Sisällysluettelo

Onko yrittäjällä oikeus lomaan?

Toisin kuin palkansaajilla, yrittäjillä ei ole lakisääteistä oikeutta vuosilomaan. Yrittäjän loman pituus ja ajankohta riippuvat siis täysin hänen omista järjestelyistään ja yritystoiminnan tilanteesta. Tämä tuo joustavuutta, mutta toisaalta myös vastuuta huolehtia itse omasta palautumisestaan.

Moni yrittäjä pitää lyhyempiä lomia tai jakaa vapaa-aikaa pidemmälle ajalle, esimerkiksi ottamalla minilomia tai pidennettyjä viikonloppuja. Valitettavasti yrittäjä saattaa usein kokea, ettei hänellä ole varaa pitää lomaa. Tutkimuksen mukaan yrittäjien kannattaisi pitää lomaa, sillä yrittäjät, jotka eivät pidä lomaa voivat huonommin ja palavat muita herkemmin loppuun.

Miksi moni yrittäjä ei pidä lomaa?

Monet yrittäjät jättävät lomansa väliin, vaikka se ei olisi kannattavaa. Joskus syyt ovat yrittäjästä itsestään riippumattomia, mutta eivät aina. Seuraavat tekijät ovat yleisimpiä syitä sille, miksi yrittäjä ei välttämättä pidä lomaa:

  • Taloudelliset syyt
    • Loman aikana ei tule tuloja, mutta kulut juoksevat edelleen.
  • Asiakassuhteet
    • Yrittäjä saattaa kokea pelkoa asiakkaiden menettämisestä, jos yrityksen tarjoamia hyödykkeitä ei ole saatavilla lomakaudella.
  • Yritystoiminnan luonne
    • Joillakin toimialoilla yrittäjän työpanos on välttämätön, eikä sijaisia ole välttämättä helppo löytää.
  • Tottumus
    • Yrittäjä saattaa olla tottunut jatkuvaan työhön ja omaa yritystä ei osaa jättää rauhaan, jolloin irtautuminen tuntuu vaikealta.

Miten yrittäjän loma onnistuu taloudellisesti?

Koska yrittäjällä ei ole erikseen maksettavaa lomarahaa, hänen tulee varautua siihen ennakolta. Hyvä tapa varmistaa yrityksen sekä oma taloudellinen kestävyys on laskea, kuinka paljon rahaa tarvitaan yrityksen kulujen kattamiseen ja oman toimeentulon turvaamiseen loman aikana. Yrittäjä voi pitää lomaa maksamalla itselleen joko palkkaa, yksityisnostoja tai osinkoja, riippuen yritysmuodosta.

  • Varaa lomaa varten säästöjä
    • Näin voit kattaa loman kulut ilman, että liiketoiminta kärsii
  • Säästä lomaa varten kuukausittain
    • Tällöin loma ei rasita yrityksen taloudellista tilannetta liikaa ja pidät myös loman todennäköisemmin, kun sinulla on siihen säästettynä varoja.
  • Harkitse yritysluoton hyödyntämistä
    • Mikäli säästäminen ei ole mahdollista, edullinen yritysluotto voi taata sinulle mielenrauhaa ja kunnollisen palautumisen. Kun olet virkistynyt henkisesti ja fyysisesti, jaksat taas tehdä töitä yrityksen eteen tehokkaammin ja paremmin.

Yritysluotto ei kuitenkaan automattisesti ole edullinen vaihtoehto, sillä jotkut luotonantajien tarjouksissa voi olla huomattavia eroja. Vaihtoehdot kannattaa siis syynätä tarkkaan läpi. Luotonantajia on markkinoilla kuitenkin todella paljon, joten jokaisen vaihtoehdon löytäminen ja läpikäyminen voi olla kiireiselle yrittäjälle silkka mahdottomuus.

Haluamme auttaa sinua löytämään parhaan vaihtoehdon sinulle. Ilmaisen palvelumme avulla voit vertailuttaa kymmeniä lainantarjoajia lyhyen hakemuksen avulla. Hakemuksen tekeminen ei myöskään sido sinua mihinkään, joten voit tutustua vaihtoehtoihin rauhassa.

Yrittäjän lomaraha – kuinka laskea sopiva määrä lomalle?

Jos haluat yrittäjänä pitää esimerkiksi kuukauden mittaisen loman varmistaen samalla oman sekä yrityksesi taloudellisen tilanteen, sinun tulee huomioida sekä lomakuukauden kulut että lomaa seuraavan kuukauden taloudellinen tilanne. Vaikka lomakuukauden laskut saattavat tuoda yrityksellesi tuloja, lomaa seuraava kuukausi voi olla haastavampi lomailun vuoksi.

Jotta tiedät, kuinka paljon sinun tulisi säästää lomaa varten, ota huomioon ainakin seuraavat tekijät:

  • Kuinka paljon aiot nostaa rahaa henkilökohtaiseen käyttöösi lomaa varten?
  • Minkä verran aiot nostaa seuraavana kuukautena kattamaan tavanomaiset elinkustannuksesi?
  • Mitkä ovat yrityksesi kulut lomakuukauden jälkeen?
    • Esim. liiketilan vuokra, vakuutukset, YEL-maksu, kirjanpitokulut ja muut juoksevat menot

Näiden tietojen perusteella saat käsityksen siitä, kuinka suuren summan sinun tulisi vähintään säästää, jotta taloutesi pysyy tasapainossa loman aikana ja sen jälkeen.

Otetaan kaksi käytännön esimerkkiä yrittäjän kesäloman taloussuunnittelusta. Alla olevassa taulukossa on kaksi esimerkkiä yrittäjän lomarahojen laskemisesta eri tulotasoilla:

Mikäli säästöjä ei ole kertynyt tarpeeksi, edullinen yritysluotto voi olla hyvä vaihtoehto yrityksen kassavirran tasaamiseen loman aikana ja sen jälkeen. Riittävän ennakoinnin avulla lomailu on mahdollista ilman taloudellisia yllätyksiä.

Tuetut lomat yrittäjille – mitä vaihtoehtoja on saatavilla

Monilla yrittäjillä on mahdollisuus myös hakea tuettua lomaa, jonka tarkoituksena on tarjota lepohetki pienituloisille tai kuormittuneille yrittäjille. Näitä lomia järjestävät muun muassa Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry sekä muut vastaavat tahot.

Hakemus tehdään lomajärjestäjän verkkosivujen kautta, ja siinä tulee ilmoittaa yritystoiminnan tiedot, yrittäjän tulot sekä mahdolliset lomatarpeeseen vaikuttavat tekijät. Loman kesto ja omavastuun osuus vaihtelevat järjestäjän mukaan. 

Yrittäjien tuetut lomat on tarkoitettu ensisijaisesti niille, joilla ei muutoin olisi mahdollisuutta ottaa lomaa. Tuettua lomaa myönnetään taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein. Enemmän tietoa yrittäjän tuetuista lomista saat esimerkiksi täältä.

Miten yrittäjän loma kannattaa suunnitella?

Kun mietit loman ottamista, seuraavia asioita kannattaa miettiä, jotta loma menisi mahdollisimman jouhevasti sekä sinun että yrityksesi kannalta.

  1. Loman aikataulu.
  2. Työn organisointi ennen lomaa.
  3. Välttämättömien tehtävien hoitamisen suunnittelu.

Mikä on paras aika yrittäjän loman pitämiselle?

Paras aika lomalle riippuu pitkälti toimialasta. Sesonkialoilla yrittäjän kannattaa pitää lomaa hiljaisempana aikana, kun asiakkaita on vähemmän. Yksi hyvä tapa on analysoida aiempien vuosien myyntitietoja ja asiakasvirtoja, jotta voidaan valita sellainen lomakausi, joka vaikuttaa yrityksen liiketoimintaan mahdollisimman vähän. Toisaalta jatkuvaa palvelua tarjoavien yritysten on mietittävä sijaisjärjestelyjä. Mahdolliset tuuraajat kannattaa hoitaa ja sopia jo hyvissä ajoin, jotta liiketoiminnan jatkuvuus varmistetaan. 

Työn organisointi ennen lomaa

Hyvä ennakkosuunnittelu vähentää stressiä ja mahdollistaa sen, että lomasta voi nauttia täysin rinnoin. Ennakkosuunnittelu voi tarkoittaa esimerkiksi laskujen ajoittamista tai lähettämistä etukäteen, automaattisten vastausten asettamista ja tärkeimpien asiakkaiden tiedottamista loman ajankohdasta.

Listaa tärkeimmät tehtävät ja aikatauluta ne ennen lomaa.

Automatisoi tai hoida mahdollisimman paljon tehtäviä pois alta,

Delegoi vastuuta, jos yrityksessä on työntekijöitä tai yhteistyökumppaneita.

Välttämättömien tehtävien hoitaminen lomalla

Vaikka yrittäjä haluaisi irtautua työstä lomalla, joskus voi olla tarpeen seurata liiketoiminnan kehitystä myös lomalla. Tämä voi tarkoittaa muun muassa sähköpostien tarkistamista muutaman päivän välein tai puheluihin vastaamista kiireellisissä tilanteissa. On henkisesti hyvin tärkeää asettaa itselleen selkeät rajat. 

Mikäli ei aseta itselleen selviä pelisääntöjä, lomalla saattaa tulla sellainen olo, että lomailee ja tekee töitä samaan aikaan. Tällöin saatat löytää itsesi ikävästä välitilasta, jossa et voi nauttia lomasta, mutta et myöskään tee töitä kunnolla.

Yritysluotto -hyvä vaihtoehto lomakustannusten kattamiseen

Jos säästöjä ei ole kertynyt riittävästi tai yrityksen kassavirta ei mahdollista pidempää taukoa, yritysluotto voi tarjota ratkaisun lomakustannusten kattamiseen. Luoton avulla voit varmistaa, että laskut, vuokrat ja muut kulut hoituvat loman aikana, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia liiketoiminnan jatkuvuudesta.

Toisin sanottuna yritysluotto voi siis kattaa loman aikaiset kulut ja mahdollistaa irrottautumisen työstä paremmin. Yritysluotto voi myös auttaa selviytymään ikävän yllätyksen sattuessa tai investointitarpeiden toteuttamisessa. 

Yrityksen kannalta tärkeää on löytää edullinen yritysluotto, jotta sen takaisinmaksusta koituu mahdollisimman vähän haittaa tulevaisuudessa. Siksi yritysluotot kannattaa kilpailuttaa, jotta löydät yrityksellesi optimaalisen ratkaisun. Teet sen helpoiten ja vaivattomimmin ilmaisen palvelumme kautta.


Usein kysytyt kysymykset

Voiko yrittäjä pitää lomaa, jos yritys vaatii jatkuvaa toimintaa?

Jos yrityksen on pakko pysyä toiminnassa myös yrittäjän loman aikana, vaihtoehtona voi olla töiden delegointi työntekijöille tai ulkopuoliselle yhteistyökumppanille. Myös lyhyemmät lomajaksot tai osa-aikainen työskentely loman aikana voivat olla ratkaisuja.

Miten voi estää kassavirran heikkenemisen loman jälkeen?

Lomaa edeltävinä kuukausina kannattaa työskennellä ahkerasti ja varmistaa, että lomaa seuraaville kuukausille on jo valmiiksi sovittuja töitä, jotta liiketoiminnan jatkuvuus varmistetaan.

Voiko yrittäjä irtautua täysin töistä lomansa aikana?


Se riippuu yritystoiminnan rakenteista ja järjestelyistä. Jos yritystoiminta pyörii täysin yrittäjän varassa, voi olla tarpeen tarkistaa sähköpostit tai vastata kiireellisiin puheluihin myös lomalla. Hyvä suunnittelu, automaation hyödyntäminen sekä delegointi voivat kuitenkin auttaa vähentämään työn tarvetta lomajakson aikana.

Mitä tapahtuu, jos yrittäjä ei varaa säästöjä lomaa varten?

Ilman säästöjä yrittäjän on rahoitettava lomakuukauden ja sitä seuraavan kuukauden kulut yrityksen kassavirralla. Jos laskutettavaa työtä ei ole tehty ennen lomaa, voi yrityksen kassavirta heiketä merkittävästi. Tässä tapauksessa yritysluotto voi olla tapa tasapainottaa taloutta loman ajaksi.

Miksi yrittäjän lomailusta kannattaa tehdä säännöllinen käytäntö?


Aivan kuten palkansaajilla on vuosiloma, myös yrittäjän tulisi asettaa tavoitteeksi säännölliset lomajaksot, jotta jaksaminen ja työmotivaatio pysyvät korkealla. Säännöllinen lomailu auttaa myös rakentamaan yritykselle toimintamalleja, joissa yrittäjä ei ole ainoa kriittinen henkilö liiketoiminnan pyörittämisessä. Tällöin asiakkaatkin oppivat, että yrittäjäkin on toisinaan lomalla.