Arkadia Rahoitus » Talousblogi » Suomalaisten tyytyväisyys heikkoa omaan taloustilanteeseen ja hallituksen talouspolitiikkaan 2024
Suomalaisten tyytyväisyys heikkoa omaan taloustilanteeseen ja hallituksen talouspolitiikkaan 2024
27.11.2024 • 6 min
Taloudellinen tilanne on ollut viime aikoina epävakaa niin Suomessa kuin myös muualla Euroopassa. Inflaation tuoma hintojen nousu, korkeat korkokustannukset ja epävarmuus tulevasta ovat saaneet suomalaiset tarkastelemaan omaa taloudellista tilannettaan entistä tarkemmin. Tämän kyselyn avulla halusimme selvittää, kuinka tyytyväisiä suomalaiset ovat tällä hetkellä omaan taloudelliseen tilanteeseensa ja kuinka he kokevat hallituksen toimet talouteen liittyvissä kysymyksissä.
Näiden ohella tutkimuksessa selvitetään kuinka paljon rahaa suomalaisilla jää käytettäväksi välttämättömien menojen jälkeen ja millaisia muutoksia heidän budjetoinnissa on tapahtunut. Tulosten avulla tarjoamme kattavan kuvan siitä, kuinka suomalaiset kokevat taloudellisen hyvinvointinsa ja tulevaisuuden näkymänsä nykyisessä taloustilanteessa.
Neljä tärppiä tutkimuksesta:
Tyytyväisyys omaan taloustilanteeseen: | Sukupuolten väliset erot: | Hallituksen talouspolitiikan arviointi: | Ikäryhmäkohtaiset erot: |
Kyselyn mukaan 59 % suomalaisista on tyytymättömiä omaan taloudelliseen tilanteeseensa, ja vain 16 % ilmoitti olevansa tyytyväisiä. Erityisesti yli 65-vuotiaat kokevat tyytymättömyyttä. | Naiset ovat keskimäärin kyselyn vastauksien mukaan tyytymättömämpiä omaan taloudelliseen tilanteeseensa sekä nykyisen hallituksen talouspolitiikaan miehiin verrattuna. | 73 % vastaajista kokee tyytymättömyyttä hallituksen taloudenhoitoon, mikä viittaa laajaan epäluottamukseen hallituksen toimiin talouskysymysten kontekstissa. | Tyytymättömyys hallituksen talouspolitiikkaan on voimakkaampaa vanhemmissa ikäryhmissä, kun taas nuoremmat vastaajat ovat suhteellisesti neutraalimpia hallituksen toimien suhteen. |
Suomalaisten taloudellinen tyytyväisyys on yleisesti matalalla tasolla, ja monilla onkin huoli omasta taloudestaan. Lisäksi talouden epävakaus ja inflaation aiheuttamat paineet näkyvät eittämättä kotitalouksien arjessa ja kulutusmahdollisuuksissa.
Tässä blogissa perehdytään suomalaisten mielenmaisemaan sekä oman taloudellisen tilanteen osalta että arvioon nykyisen hallituksen taloudenhoidosta. Laajamittaisemman tutkimuksen tuloksiin voit tutustua tästä.
Suomalaiset tyytymättömiä taloudelliseen tilanteeseensa
Kyselyn tulokset viittaavat siihen, että sukupuolesta riippumatta suomalaisilla on yleisesti ottaen huoli omasta taloudellisesta tilanteestaan. 59 % vastaajista kokee tyytymättömyyttä omaan taloudelliseen tilanteeseensa, mikä osoittaa, että suuri osa kokee taloudellisen paineen tai epävarmuuden heikentävän omaa hyvinvointiaan.
Tyytymättömyys voi juontua useista tekijöistä, kuten hintojen noususta, lisääntyneistä elinkustannuksista ja epävarmuudesta työmarkkinoilla sekä kansantalouden heikoista näkymistä.
Vain pieni osa vastaajista (16 %) ilmoitti olevansa tyytyväinen omaan taloudelliseen tilanteeseensa. Vähäinen määrä tyytyväisiä vastaajia kertoo siitä, että suomalaisten talousnäkymät ovat tällä hetkellä synkät.
Eri ikäryhmien välillä erilaisia kokemuksia henkilökohtaisesta taloudellisesta tilanteesta
Tulokset viittaavat siihen, että ikäryhmien välillä on havaittavissa selkeitä eroja oman taloudellisen tilanteen arvioinnissa. Sekä 30-50-vuotaiden että 51–65-vuotiaiden keskuudessa tyytymättömyys on huomattavaa. Molemmat ikäryhmät seuraavat samankaltaisia trendejä, sillä yleisesti vastaajat ovat tyytymättömiä omaan taloudelliseen tilanteeseen. Toisaalta 51-65-vuotiaiden ikäryhmässä on enemmän ”melko tyytyväisiä” verrattuna yli 65-vuotiaisiin. Erittäin tyytyväisiä on puolestaan määrällisesti eniten 30-50-vuotiaiden keskuudessa.
Alle 30-vuotiaat ovat tyytyväisempiä omaan tilanteeseensa verrattuna vanhempiin ikäryhmiin. Tässä ryhmässä ”erittäin tyytymättömien” ja ”melko tyytymättömien” määrä on selvästi alhaisempi, ja myös neutraalit arviot ovat suhteessa yleisempiä kuin muilla ikäryhmillä. Toisaalta nuorten vastaajien osuus on melko matala, joten tulokset eivät välttämättä kerro tilanteesta kaikkea.
Naiset tyytymättömämpiä taloudelliseen tilanteeseensa
Kyselyn tulokset kertovat, että tyytyväisyydessä omaan taloudelliseen tilanteeseen on sukupuolten välillä havaittavissa eroja. Naisten keskuudessa on hieman enemmän ”erittäin tyytymättömiä” verrattuna miehiin, mikä viittaisi siihen, että naiset kokevat taloudellisen tilanteensa jossain määrin heikommaksi tai epävarmemmaksi kuin miehet. Myös ”melko tyytymättömien” osuus on korkeampi naisilla kuin miehillä, mikä tukee yleisvaikutelmaa siitä, että naiset suhtautuvat kriittisemmin omaan taloudelliseen tilanteeseensa.
Neutraalit vastaukset ovat molemmilla sukupuolilla melko yleisiä, mutta hieman yleisempiä miesten keskuudessa. Sukupuolten väliset erot tyytyväisyydessä omaan talouteen voivat liittyä muun muassa työmarkkinoiden eriarvoisuuteen tai eriäviin taloudellisiin huolenaiheisiin sukupuolten välillä.
Tyytymättömyys paistaa hallituksen talouspolitiikkassa
Tyytymättömyys korostuu entisestään, kun tarkastellaan vastaajien mielipiteitä hallituksen taloudenhoidosta. Valtaosa (73 %) ilmaisi tyytymättömyyttä hallituksen taloudenhoitoon. Yhteiskuntaa koskettavat päätökset ja muut hallituksen toimet eivät siis näytä vakuuttaneen suurta osaa vastaajista, ainakaan taloudellisesta näkökulmasta katsoen.
Neutraalin kannan valitsi puolestaan 16 %, mikä voi viitata siihen, että osa vastaajista kokee hallituksen tekemien päätösten vaikutukset omaan elämään melko vähäiseksi.
Toisaalta tyytyväisyys hallituksen toimintaan on heikolla tasolla, sillä vain 10 % vastaajista ilmoitti olevansa tyytyväisiä talouspolitiikkaan. Heistä ”melko tyytyväisiä” oli 8 % ja ”erittäin tyytyväisiä” vain 2%.
Tyytyväisyys hallituksen talouspolitiikkaan eri ikäryhmissä
Kyselytulokset hallituksen taloudenhoitoon kertovat tarinaa siitä, että vastaajien eivät ole tyytyväisiä hallituksen taloudenhoitoon. Tyytymättömyys näkyy erityisesti vanhemmissa ikäryhmissä.
Nuorempien vastaajien suhtautuminen hallituksen taloudenhoitoon on hieman neutraalimpi. Alle 30- ja 30–50-vuotiaat vastaajat ovat muita ikäryhmiä hieman neutraalimpia, mikä voi johtua esimerkiksi siitä, että heillä ei ole vielä muodostunut vahvaa mielipidettä talouspolitiikan vaikutuksista omaan taloudelliseen tilanteeseensa.
Kokonaisuutena tarkasteltuna tulokset paljastavat yleisen trendin: mitä vanhempi ikäryhmä on kyseessä sitä kriittisempi suhtautuminen hallituksen taloudenhoitoon näyttää olevan. Toisaalta on tärkeää ottaa huomioon se seikka, että etenkin nuoria vastaajia on verrattain vähän, joten tulokset eivät välttämättä kerro koko totuutta.
Yleisellä tasolla kaikkien tyytyväisten osuus on yleisesti ottaen kaikissa ikäryhmissä hyvin pieni, mikä korostaa yleistä kriittisyyttä hallitusta kohtaan.
Naiset tyytymättömämpiä hallituksen talouspolitiikkaan
Myös sukupuolten välisiä eroja voidaan havaita hallituksen taloustoimiin kohdistuvassa tyytyväisyydessä. Suurin osa sekä miehistä että naisista on tyytymättömiä, mutta naiset vaikuttavat olevan hallituksen taloustoimiin vielä miehiä kriitisempiä.
”Melko tyytymättömien” osuus on tasaisempi, mutta edelleen hieman korkeampi naisilla kuin miehillä. Tämä kertoo yleisestä tyytymättömyydestä epäluottamusta hallituksen talouspolitiikkaan molempien sukupuolten keskuudessa.
Neutraalin tai melko tyytyväisen kannan on valinnut suurempi osuus miehistä kuin naisista, mikä viittaa siihen, että miehet suhtautuvat hallituksen taloustoimiin hieman maltillisemmin. Kokonaisuudessaan tyytyväisyys hallituksen taloustoimiin on alhaisella tasolla kummassakin ryhmässä.
Sukupuoli
Vastaajista 53 % naisia, 46 % miehiä ja 1 % ilmoitti sukupuolekseen muun.
Ikäjakauma
Täysikäisiä vastaajia tasaisesti 30-vuotiaista yli 65-vuotiaisiin. Kyselyn vastaajissa nuoret olivat hieman aliedustettuina
Kotitalouden koko
Enemmistö vastaajista ilmoitti asuvansa vuokra- tai omistusasunnossa
Työsuhde
Kyselyyn vastasivat etenkin varsinaisessa työsuhteessa ja eläkkeellä olevat
Nettotulot
Suurin osa vastaajista ansaitsi karkeasti 1000–5000 € verojen jälkeen
Löydät kyselytutkimuksen kokonaisuudessaan täältä: Tutkimus kuluttajien taloudellisesta tilanteesta 2024